Dobrodošli-Welcome

"CRES - INSULA ACTIVA"
UDRUGA ZA PROMIDŽBU SPORTA, ZDRAVOG ŽIVOTA I EKOLOGIJEPenjanje - Climbing


Sportsko penjnje ili free climbing, sport je koji pojedincu pruža direktan dodir s prirodom te veliku dozu zadovoljstva i adrenalina. Na otoku Cresu ta aktivnost počinje sa prvim opremanjem i spitanjem u jesen 2000g. kad na otok dolaze članovi kluba za razvoj slobodnih sportova SCORPIO koji poduzimaju čitav niz aktivnosti za opremanje sportskog penjališta na obližnjim stijenama u selu Lubenice. Tad je opremljeno 8 smjerova različitih težinskih vrijednosti koji se mogu pronaći i u službenom vodiču kroz penjališta Rebublike Hrvatske. Slijedećih godina poduzete su brojne aktivnosti vezane uz opremanje smjerova na cijelom otoku, te sad postoje dva penjališta koja broje više od 30-ak smjerova. članovi udruge "Insula activa" aktivno se bave penjanjem od 2005g. te u suradnji s Riječkim alpinističkim klubom stiječu potrebna znanja kroz završene tečajeve. Ciljevi penjačkog sektora udruge "Insula activa" bazirani su na promociji otoka kroz adventure sport aktivnosti, zaštiti okoliša te radu s mladima.Marin Rušpić
091 732 89 37


Što se sve događalo u 2006 godini pogledajte pod: CLIMBING CRES 2006


Planovi i programi penjačkog tima za 2007g.

Uređivanje već postojećih penjališta na otoku Cresu, te bušenje i izrada novih smjerova.
U planu je i izrada umjetne stijene, za koju je potrebno pronaći sponzore VELIKOG SRCA, pa ako znate kojeg da bi mogao pomoći slobodno nas preporučite ;-)
Kupnja nove opreme (to će ovisit o količini novaca s kojim ćemo raspolagati)
Tečaj penjanja, koji je u planu za Travanj-Svibanj.
Ovim putem pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže u našim akcijama i da svoje prijedloge za razvoj ovog sporta šalju na naš mail."Akcija zvonik" 01. kolovoz 2007g.

Potaknuti visinom i ljepotom naših zvonika, došli smo do ideje da se na jednog od njih i popnemo. Cilj misije bio je zvonik na crkvi sv.Frane koji je u sklopu Franjevačkog samostana u Cresu. Kako se zvonik godinama nije održavao na njemu smo uočili korov koji raste između kamena te ga je bilo potrebno ukloniti.
Uz mali razgovor s gvardijanom samostana, odobreno nam je da se popnemo na zvonik i da uklonimo raslinje. Cijenu koju smo s gvardijanom dogovorili bila je dozvola da nakon odrađenog posla čišćenja postavimo sidrište na vrhu te tako složimo absail do dolje. Nakon što smo se spustili, imali smo osigurana dva smjera te smo penjali na takozvani "top rope".
Bilo je tu i publike kojoj naša akcija nije bila baš najjasnija, ali su svi pozdravili uređivanje kulturnog spomenika našeg grada.Paklenica 27-30.4.2007Ove godine, penjački team naše udruge, zaputio se na već tradicionalni 8. međunarodni susret alpinista u Paklenici.
U povodu ovog susreta organiziran je "Big wall speed climbing"- natjecanje u brzinskom penjanju dugih smjerova na kojem su nastupila 3 ženska naveza i 4 muška.
Natjecanje je sponzorirao poznati proizvođač alpinističke opreme "Mammut" koji je natjecatelje zasluženo nagradio s mnoštvo opreme. Zabavno je bilo i u večernjim satima kad se moglo prisustvovat raznim projekcijama i predavanjima, a zadnji dan je organiziran i party na bazenu hotela "Alan". Od projekcija i prezentacija, izdvojio bih onu koju su predstavile članice prve hrvatske ženske expedicije na osamtisučnjak "Cho Oyu" u Himalaji. Djevojke planiraju krajem ljeta 2007 osvojit ovaj vrh visok 8201m te tako bit prva ženska expedicija koja se uspijela uspet na isti.
Mi smo ova 3 dana vrijeme uglavnom provodili penjajuči najviše smjerove u lijepoj našoj i uživali u prirodi Nacionalnog parka


...Roko i Adis u smjeru "Sjeverno Rebro"... Toninjo... Morena i Marin u potoku...


... Toni, Morena i Sonja u sektoru Klanci...


...Marin i neki novi penjači, Ogy in action....


....Camp i kuhinja.


...Zero i Marin u smjeru Velebitaški, usidreni snimaju B.A.S.E jumpere...


...Robert Pečnik, Vanja Šiljak i ostatak ekipe u letu....


... I Šećer na kraju, savršena dekoracija na penjačkom party-u...


Uvala "Škopji bok"S radošću javljamo da je na otoku nađeno još jedno malo uređeno sportsko penjalište. Radi se o uvali na istočnoj strani otoka koja se nalazi pored uvale od Lubenica. Pristup je moguć samo brodom ili iz Lubenica pješke što ne preporučamo zbog gustog raslinja i makije. Autori penjališta su nam za sad nepoznati, te molimo svakog tko zna nešto o tome da nas kontaktira.
Na stijeni koja se nadvila iznad plaže, autori koji su uočili potencijal, uspješno su zabušili 6 smjera. Ocijene su nam nepoznate, no slobodnom procijenom možemo zaključiti da su težine 5b, 5c, 6a, a najteži 6b. Spitovi su uredno stavljeni, te je svaki spit i pločica na njemu od inoxa, što jamči dobru sigurnost i otpornost na hrđu . Sidrišta su malo improvizirana s trakama i karabinerima koje je vrijeme "pojelo", pa to planiramo urediti.
Za sve one koji planiraju ljetno penjanje na Cresu, obavezno preporučamo da posjete predivnu uvalicu na kojoj je kombinacija penjanja i kupanja zajamčena.
Evo i koja fotka.
Za dodatne informacije, kontaktirajte Marina
Proljetni tečaj sportskog penjanja

Tečaj sportskog penjanja započeo je uvodnim predavanjem 15.03.2007 u prostorijama stare knjižnice na koji se prijavilo sedmero kandidata: Morena Marković, Roko Nikolić, Toni Grbin, Adis Mahmutović, Brajan Vodarić, Nina Sepčić i Andrea Medarić.
Na uvodnim predavanjima predstvljena je oprema, objašnjeni su penjački termini, te su se učili čvorovi i navezivanja. Bilo je tu puno petljanja ispočetka, no ubrzo su se tehnike savladale te se pristupilo onom najslađem-PENJANJU. Prvo smo penjanje obavili na Lubenicama,a vikend nakon u Martinščici, te nas još čeka izlet na istarska penjališta i Paklenica. Fotke govore više od riječi, pa ocijenite sami.


Kamenjak 09.04.2007-tečaj


Rovinj 01.04.2007-tečaj


Penjalište Babina 31.03.2007 -tečaj2007_03_262007_03_26
Odobreno uređivanje novih penjališta na otoku!

U ponedjeljak, 26. ožujka, održana je 45. sjednica Poglavarstva Grada Cresa, na kojoj se među ostalim pitanjima i dopisima našao i nas prijedlog za izradu novih penjališta na otoku. Naš je prijedlog prihvaćen od strane gradskog poglavarstva te sad slijede daljnje pripreme u provedbi ovog projekta. Da podsjetimo; penjački sektor naše udruge planira u suradnji sa sportsko penjačkim klubom iz Ogulina, planira urediti nova penjališta na otoku i to na lokacijama "Veli bok" i "Porozina". Početak akcije uređivanja planiran je za mjesec svibanj 2007.2007_03_152007_03_15
Penjacki tim nase udruge zapocinje sa tecajem sportskog penjanja u cetvrtak 15.03.2007. Tecaj ce se odrzavati kroz 4 tjedna. Svakog cetvrtka bit ce odrzana predavanja u prostorijama stare knjiznice, a vikendima ce se odlazit na obliznja penjalista te tamo odrzavati prakticni dio tecaja. Maximalni broj sudionika je 10 i za sad su sva mjesta popunjena, no ako bude jos zainteresiranih, tecaj ce se poniviti u jesen 2007 g."Žuna ice fall'07" Ogulin 24.02.2007

Završeno je još jedno natjecanje za ledni pokal Hrvatske u Ogulinu pod već tradicionalnim nazivom "Žuna ice fall". Ove godine temperature nisu dopustile da se napravi slap za "tekmu", no ekipa iz ŠPD OGULIN se dobro snašla i složila teren za kvalitetno dry-tooling penjanje. Penjalo se na starom silosu na kojem su s balvanima kreirani jako zanimljivi i atraktivni smjerovi. Finalni smjer u muškoj konkurenciji privlačio je veliku pozornost zbog same tehnike priječenja po balvanima i penjanja stropa koji je do kraja uspio ispenjati samo Marko Martinović iz Zagreba, te Damir Behlić iz Rijeke, koji je bio slabiji za nijansu i tako osvojio 2. mjesto. U ženskoj konkurenciji, pobjedu je odnijela Lucija Brkan iz Zadra koja je jedina ispenjala smjer do kraja. Organizacija je bila odlična, dečki iz ogulina su se pobrinuli za sve detalje, te je tako svatko dobio majicu, dijelila se cuga, hrana, a na kraju je sve završilo s feštom u "Dreams rock caffe-u". VELIKO HVALA Ogulinskom GSS-u, koji nam je ustupio mjesto za spavanje u svojoj stanici. Svaka čast na organizaciji i nadamo se da će druge godine vrijeme poslužiti da se napravi led. ŠPD OGULIN RULZZZZZZZ!!!!!

Evo i malo fotka sa natjecanja.


...kvalifikacijski smjer...

...bez alata, nema zanata...


...pocetak finalnog smjera Siniša Alavanja...


...izlaz iz stropa Damir Behlic...
...pa preko balvana...


...do vrha...


...pobjednica u ženskoj konkurenciji...


...Insula activa crew, Marin...
...Morena in action...Penjalište "Babina" siječanj 2007

Mapu penjališta Babina u Martinščici pogledajte ovdje


... The boss na stijeni...


... u rukama Damira...


... Toni uči osmicu...


... i eto ga na stijeni...


... već se ufurao :-)...


...gazi Damir u nebesa...


...Toni će alternativnijim putem...


... a šta sad???....


... i penjanje je umjetnost...


...reklo bi se: STYLER!!!...


...drž me Morena...


...grizze Toninjo...


...a to je Gri-Gri, a ha??!!!......ma ide mala!!...što se sve događalo u 2006 godini pogledajte pod: CLIMBING CRES 2006"Cres-Insula activa"
Since 2006
Ekologija - Ecology
Zdrav zivot - Healthy life
Sport
Croatia - Hrvatska


Stats link